Джерело небезпеки в закладах громадського харчування – газові прилади

23 лютого 2017

Основні причини нещасних випадків – порушення власниками закладів громадського харчування Правил безпеки систем газопостачання; Правил будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском; вимог паспортів заводів-виробників газових приладів та інструкцій по експлуатації газових приладів, а саме:

 –  самовільна газифікація закладів громадського харчування;

–  самовільне встановлення додаткового газового обладнання та балонів зрідженого вуглеводневого газу без проектної документації та в не призначених для цього приміщеннях;

– неякісне проведення перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів спеціалізованими організаціями;

– не надання працівникам спеціалізованих підприємств газового господарства доступу до огляду та  ремонту газового обладнання закладів громадського харчування та інші.

Власникам газифікованих закладів громадського харчування забороняється:

– розташовувати індивідуальні газобалонні установки біля запасних (пожежних) виходів;

– з боку фасадів будинків, в проїздах для транспорту;

– здійснювати самочинну газифікацію закладів громадського харчування, перестановку, заміну і ремонт газового обладнання

– здійснювати перепланування приміщень, де встановлені газові прилади, без узгодження з газорозподільним підприємством;

– вносити зміни в конструкцію газових приладів. Змінювати димові і вентиляційні системи. Заклеювати вентиляційні канали, замуровувати «кишені» і люки, призначені для очищення димоходів;

– відключати автоматику безпеки і регулювання. Користуватись газом при несправності газових приладів, автоматики, арматури і газових балонів;

– користуватися газом при засміченні димоходів і вентиляційних каналів,  відсутності їх щільності, несправності і закупорці оголовків-димоходів;

– користуватися газовими приладами при перекритих кватирках (фрамугах), жалюзійних решітках, решітках вентиляторів, відсутності тяги в димоходах і вентиляційних каналах;

– залишати працюючі газові прилади без нагляду, крім розрахованих на безперервну роботу і обладнаних для цього відповідною автоматикою;

– допускати до користування газовими приладами осіб, які не контролюють свої дії, або які не пройшли інструктаж по безпечним методам користування газовими приладами та балонами зріджених вуглевод­невих газів;

– використовувати газ і газові прилади не за призначенням, користуватись газовими

  плитами для опалення приміщень;

– користуватись приміщеннями, де встановлені газові прилади, для сну і відпочинку;

– застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоків газу;

– зберігати в приміщеннях і підвалах порожні і наповнені зрідженими газами балони;

– розміщувати в газифікованому приміщенні більше одного балона місткістю 50 (55)л, або двох балонів місткістю 27 л кожний. Балони повинні бути у тому ж приміщенні, де й газові прилади;

– встановлювати балони з газом у газифікованому приміщенні на відстані менше одного метра від радіатора опалення або печі;

– розміщувати балони навпроти паливних дверцят печей на відстані менше 2 метрів;

– вмикати і вимикати електроосвітлення, користуватися відкритим вогнем, електронагрівальними приладами і опалювальними печами під час заміни балонів, встановлених у приміщеннях;

– замінювати балони в присутності осіб, не зв’язаних з виконанням зазначеної роботи.

Ще декілька особливостей розташування : індивідуальні газобалонні установки допускається встановлювати біля зовнішніх стін будинків на відстані не менше 0,5 м від дверей та вікон першого поверху і 3 м від вікон та дверей цокольних та підвальних поверхів, а також від колодязів підземних комунікацій та вигрібних ям.